Munkavédelmi képviselő választása

Éves szinten több száz munkahelyi baleset történik, ezek a kisebb horzsolásoktól a komoly és maradandó sérülésekig terjednek. Fontos, hogy munkahelyünk biztonságos legyen, valamint betartsuk a kötelező munkavédelmi előírásokat saját magunk és munkatársaink épségének megőrzése miatt. Sokszor nem is vagyunk tisztában, hogy egy-egy feladat elvégzése milyen veszélyeket rejt magában. Van amikor érdemes és van amikor kötelező munkavédelmi képviselőt választani. A munkavédelmi képviselő a munkavállalók által választott személy, aki képviseli a biztonságos munkavégzéssel kapcsolatos munkavállalói jogokat és érdekeket a munkáltatóval való együttműködés során.

A munkavállalók minden munkahelyen jogosultak maguk közül munkavédelmi képviselőt választani az egészséget nem veszélyeztető és munkavégzéssel összefüggő jogaik és érdekeik képviseletére.

Viszont kötelező munkavédelmi képviselőt választani olyan munkahelyen, ahol a munkavállalók száma eléri vagy meghaladja az 50 főt.

A munkavédelmi képviselő választás megtartása és lebonyolítása, valamint a feltételek biztosítása a munkáltató kötelezettsége.

A munkavédelmi eszközök és szükséges felszerelések munkahelyenként változnak. Ezek lehetnek például speciális védőszemüvegek, karabinerek, arcvédő maszkok stb. Ezen eszközök kezelése legyen egyszerű és legyenek megbízhatóak. Egy jó munkahely biztonságát csak a legjobb felszerelésekkel lehet biztosítani. Ne feledjük, első a biztonság!